Διοίκηση του Ταμείου

Όργανα διοίκησης του ΤΕΚΑ είναι:

  • το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) και
  • ο Διευθύνων Σύμβουλος

Έχουν επιλεγεί με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία επιλογής που περιγράφεται αναλυτικά στο άρθρο 12 του Ν. 4826/2021.

Το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από υψηλού κύρους καταρτισμένα και εξειδικευμένα μέλη. Το ΔΣ θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές της επενδυτικής πολιτικής του Ταμείου και καθορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά των επενδυτικών προγραμμάτων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και ήθους και ασκεί τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του Ταμείου, εξειδικεύει, υλοποιεί και παρακολουθεί την εφαρμογή των στρατηγικών και πολιτικών του Ταμείου.

N.Tessaromatis

Νικόλαος Τεσσαρομάτης

Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο EDHEC Business School.  Διετέλεσε διευθυντής του διδακτορικού (PhD in Finance) και του μεταπτυχιακού (MSc Risk and Finance).  Έχει διδάξει στο ALBA Graduate Business School, στο Warwick Business School και στο Yale School of Management – EDHEC - Risk Institute Certificate in Risk and Investment Management. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής διαχείρισης της ΕΔΕΚΤ Asset Management, συνεταίρος (principal) και διευθυντής ανάπτυξης νέων προϊόντων στην GARTMORE Investment Management και υπεύθυνος στρατηγικής και διαχείρισης επενδυτικού κινδύνου στην POSTEL (now HERMES) Investment Management.

Οικονομολόγος, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ και του τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Open University, κάτοχος μεταπτυχιακού στα χρηματοοικονομικά (Exeter University Business School) και διδακτορικού (PhD in Finance) από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου του Manchester (Manchester Business School).

G.Allamanis

Γιώργος Αλλαμανής

Διαχειριστής επενδύσεων με 25 χρόνια εμπειρίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στην τράπεζα Barclays στην Ελλάδα και αργότερα στην ΑΕΔΑΚ του ομίλου Π&Κ. Eργάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για την PIMCO, τη Newton Investment Management και αργότερα τη Halcyon Capital. Εκτός από τη διαχείριση ομολογιακών, μετοχικών και μεικτών χαρτοφυλακίων έχει ασχοληθεί και με οργανωτικά θέματα του χώρου όπως η διατύπωση επενδυτικών αρχών και επενδυτικής πολιτικής, η θέσπιση διαδικασιών διαυγούς και συνεπούς διαχείρισης και η προσέλκυση και εκπαίδευση στελεχών.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικών και Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και MBA από το INSEAD.

A.Digkas

Άγις Δήγκας

Σύμβουλος Επιχειρήσεων με ειδίκευση στην επιχειρησιακή έρευνα. Έχει διατελέσει υπότροφος του Ιδρύματος «Δημ. Ν. Κάρλος για την Προαγωγή του Ήθους και των Ανθρωπιστικών Αξιών» και του Ιδρύματος «Konrad Adenauer Stiftung», ενώ έχει εργαστεί για χρόνια ως στέλεχος επιχειρήσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στα Τεχνοοικονομικά Συστήματα από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο ΕΚΠΑ.

M.Labrou

Μαρίκα Λάμπρου

Ιδρύτρια και CEO της συμβουλευτικής εταιρείας CEL (Compassionate Entrepreneurial Leadership). Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Μυστικά επιτυχίας για οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα εποχή» και μέλος ΔΣ των εταιρειών ΔΕΠΑ & Entersoft. Διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια επιτυχημένης στελεχικής εμπειρίας σε μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες (BSH, HP, Microsoft, SingularLogic, Intersys, ΚΑΥΚΑΣ), σε θέσεις Γενικής Διευθύντριας και CEO. Είναι μέλος του WCD (Women Corporate Directors) Foundation, του NED Club (Σωματείο μη Εκτελεστικών μελών ΔΣ), και μέλος δύο Συμβουλευτικών Επιτροπών του ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΕ (Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων).

Έχει δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Πολυτεχνείο Πατρών και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το La Verne University.

M.Moissis

Μίνος Μωυσής

Σύμβουλος Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στον Χρηματοπιστωτικό και Ασφαλιστικό τομέα, ιδρυτικός εταίρος της εταιρίας SYNERGON Partners. Έχει διατελέσει σε ανώτατες θέσεις εκτελεστικής διοίκησης σε ασφαλιστικές εταιρίες και τράπεζες, ενώ ως μη εκτελεστικό μέλος συμμετείχε και συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.

Αδειούχος αναλογιστής, απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του ΕΚΠΑ και του μεταπτυχιακού προγράμματος Αναλογιστικής Επιστήμης από το Heriot Watt του Εδιμβούργου.

P.Paparrigopoulou

Πατρίνα Β. Παπαρρηγοπούλου

Kαθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο δημόσιο δίκαιο με έμφαση στο δίκαιο της κοινωνικής προστασίας. Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος και δικηγόρος ασφαλιστικών οργανισμών, επαγγελματικών ταμείων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Έχει υπηρετήσει ως Ειδικός Σύμβουλος του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, μέλος της ΚΕΝΕ, αναπληρωματικό μέλος της ΕΑΙΥΑ, καθώς και του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, μέλος πλήθους νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και εμπειρογνώμονας για την ΟΚΕ, τον ΣΕΒ και το MISSOC.

Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Ενδεικτικά αναφέρονται τα βιβλία: Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομική Βιβλιοθήκη, 2021, Kremalis K., Paparrigopoulou P., Social Security Law in Greece, Walters Kluwer,  international- sales @walters kluwer.com, 2020, To Δημόσιο δίκαιο της υγείας, Νομική Βιβλιοθήκη, 2017. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 45 άρθρα σε νομικά περιοδικά, 20 συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους και πολλά σχόλια δικαστικών αποφάσεων που αφορούν το σύνολο των θεμάτων της κοινωνικής προστασίας.

P.Tinios

Πλάτων Τήνιος

Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διετέλεσε Σύμβουλος του Πρωθυπουργού μεταξύ 1996 και 2004 σε οικονομικές πτυχές της κοινωνικής πολιτικής. Έχει συμμετάσχει ως εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα συντάξεων και κοινωνικής πολιτικής. Ασχολείται ερευνητικά, δημοσιεύει και αρθρογραφεί για τις συντάξεις, τη γήρανση και τη μακροβιότητα, τα οικονομικά των ασφαλίσεων, το φύλο και την πολιτική οικονομία των μεταρρυθμίσεων. 

Σπούδασε Οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Κείμπριτζ (MA, Ph.D) και της Οξφόρδης (M.Phil).

K.Volikas

Κίμων Βολίκας

Διαχειριστής επενδύσεων με εμπειρία 30 ετών στη διαχείριση χαρτοφυλακίων και 24 ετών ως Διευθύνων Σύμβουλος εταιρειών διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τρεις (3) διαδοχικές θητείες και μέλος των ΔΣ του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών. Από το 2014 είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου MSc in International Economics and Banking από το University of Wales της Μεγάλης Βρετανίας.